Meistä

Olen Tellervo Uljas, Perhepolun kehittäjä ja kouluttaja. Teen väitöskirjaa Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksella ja tutkin väitöskirjassani vanhemmuutta ja itsemyötätuntoa. Teen koulutus- ja tutkimustyön ohella myös itsemyötätunnon ja oman jaksamisen vahvistamiseen liittyviä luento- ja puhekeikkoja sekä workshoppeja työyhteisöille ja oppilaitoksille.

Itsemyötätunto on aiheena lähellä sydäntäni. Tutkitusti itsemyötätunto heijastuu keskeisesti hyvinvointiimme. Se on yhteydessä vähempään ahdistukseen, masennukseen sekä uupumukseen ja auttaa stressin käsittelyssä sekä haastavissa tilanteissa. Itsemyötätunnolla on iso merkitys jaksamiseemme ja elämäämme.

Koen sydämeni tehtäväksi tarjota ihmisille tukea itsemyötätunnon vahvistamiseen. Olen nähnyt omakohtaisesti, miten iso merkitys sillä on arjen ja elämän kannalta. 

Itsemyötätunto on taito, jota kuka tahansa voi oppia. Kutsumukseni on auttaa tässä meistä jokaista. Täällä Ylen verkkouutisten haastattelussa jaan vinkkejä itsemyötätunnon vahvistamiseen.

Ota yhteyttä ja kysy lisää koulutuksista, luennoista ja workshopeista!

Lämpimin terveisin,

Tellervo Uljas

Luennoitsija ja kouluttaja, Perhepolku

Väitöskirjatutkija, Psykologian laitos, Jyväskylän yliopisto

tellervo.uljas (at) perhepolku.fi

puh. 045 201 5595

Kuva: Mårten Lampén / Yle

Perhepolun tarina

Idea Perhepolusta sai alkunsa vuonna 2015, kun keskustelin paikkakuntamme lapsi- ja perhetyön pastorin kanssa. Pappi oli huolissaan suuresti kasvaneesta avioerojen määrästä, mikä näkyi pikkulapsiperheiden kohdalla kunnan tilastoissa. Mietimme yhdessä, miten perheitä voitaisiin tukea tässä ajassa vielä enemmän.

Keskustellessamme muistin, miten oma jaksamiseni oli ollut vauvan ja tahtoikäisen esikoisen kanssa koetuksella pikkulapsiperheen vanhempana. Mietin, mikä olisi auttanut minua eniten tässä vaiheessa. Vastaus löytyi nopeasti. Se, että olisin saanut tukea omaan jaksamiseeni, sillä se heijastui suoraan koko perheen elämään. Oivallus tuntui tärkeältä, ja johti minut kehittämään vanhempien jaksamisen tukeen tähtäävää vanhemmuusryhmää.

Vanhemmuusryhmistä vanhemmilta saamani palaute liikutti syvältä. Tuki oli koettu niin merkittäväksi ja tärkeäksi. Vanhemmat toivoivat, että tällaista tukea tarjottaisiin kaikille neuvoloissa. En ollut itse pikkulapsiperheen vanhempana hakeutunut vapaaehtoisiin vanhemmuusryhmiin, mistä olisi varmasti ollut minulle hyötyä. Tästä johtuen halusin kehittää menetelmän, jolla tavoitettaisiin automaattisesti kaikki neuvolakäynnille tulevat vanhemmat. Syntyi ajatus ryhmäneuvoloiden yhteyteen suunnitellusta sisällöstä.

Vuoden 2016 alusta käynnistyi hallituksen LAPE-kärkihanke (Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma 2016-2018), mikä mahdollisti uuden menetelmän pilotoinnin Porvoon neuvoloissa. Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksella järjestetyissä Vanhemmuuden ja parisuhteen tuen työpajoissa kerättiin palautetta uudesta menetelmästä. Sekä vanhemmilta että työntekijöiltä saatu palaute Perhepolku 6kk- ja 2v- ryhmäneuvoloista ja ohjaajakoulutuksen sisällöistä oli erityisen positiivista ja kiittävää. Kehitystyötä päätettiin jatkaa yhdessä asiantuntijoiden kanssa varhaiskasvatuksen (3-5v) ja yläkoulun (7-9lk) vanhempainiltoihin sekä lapsille ja nuorille tarjottavaa sisältöä päiväkotien ja yläkoulujen arkeen.

Työni Perhepolun parissa on ollut antoisaa ja koskettavaa. Neuvoloiden, perhekeskusten, päiväkotien, koulujen, järjestöjen ja seurakuntien työntekijöiltä sekä perheiltä itseltään tuleva palaute tuntuu sydämessä asti. Se, miten vanhemmat kertovat saaneensa tukea haastaviin tilanteisiin ja miten he ovat oppineet olemaan itselleen ja perheenjäsenilleen armollisempia sekä miten he ovat huomanneet, etteivät ole haasteiden kanssa yksin, liikuttaa kerta toisensa jälkeen. 

Olisin itse tarvinnut tällaista tukea aikoinaan tuoreena äitinä. Olen kiitollinen, että olen saanut oppia itsemyötätuntoa vuosien varrella. Siitä on paljon apua nyt, kun elän arkea teinien vanhempana. Olisin voinut päästä paljon helpommalla pikkulapsiperheen vanhempana, jos olisin saanut tämän kaiken tiedon ja tuen jo siinä vaiheessa. Olisin välttynyt monelta virheeltä ja ahdistuksen aiheelta. Mutta ilman tätä omaa kokemustani en olisi lähtenyt kehittämään Perhepolku-menetelmää perheiden tueksi ja löytänyt elämäntehtävääni.

Joskus tuntuu, että kaikkein haastavimmat asiat kasvattavat meitä eniten. Kun joutuu kohtaamaan oman haavoittuvaisuutensa, maailmankuva saattaa muuttua. Se ei rakennu enää täydellisyyden tavoittelulle ja suorittamiselle, vaan mukaan tulee lempeä, armollisempi sävy niin itselle kuin ympärillä oleville ihmisille. Myötätunto on avain omaan ja toisten sydämiin.

Myötätuntoisia hetkiä & ollaan yhteyksissä!

Tellervo

Luennot, koulutukset & materiaalitilaukset:

Tellervo Uljas

Kehittäjä, kouluttaja ja luennoitsija, Perhepolku

Väitöskirjatutkija, Psykologian laitos, Jyväskylän yliopisto

tellervo.uljas (at) perhepolku.fi

puh. 045 201 5595

 

Jenni Mäkäläinen

Kouluttaja, Perhepolku

jenni.makalainen (at) perhepolku.fi

puh. 044 048 5311

 

Perhepolku Oy on Luotettava Kumppani. Katso lisää luotettavasta kumppanuudesta: https://www.vastuugroup.fi/fi