Ohjaajakoulutus

Perhepolku®-ohjaajakoulutuksia järjestetään ympäri Suomea sekä lähikoulutuksina että etäyhteydellä. Ennalta ehkäisevän vanhemmuuden ja perheiden tuesta kiinnostunut kunta voi tilata koulutuksen omaan kuntaansa. Koulutuksia järjestetään kunkin kunnan tarpeista käsin ja ne voidaan toteuttaa myös kuntien yhteistyönä.

Kunta voi koota ohjaajakoulutukseen alueeltaan monialaisen osallistujatiimin. Suosituksena on kouluttaa kaikki alueen terveydenhoitajat ja lisäksi mahdollisuuksien mukaan ohjaajapareiksi esimerkiksi neuvoloiden perheohjaajia, varhaiskasvatuksen ja järjestön työntekijöitä sekä seurakunnan lapsi- ja perhetyöntekijöitä. Yhteen lähikoulutusryhmään mahtuu kerralla 12-15 osallistujaa ja etäryhmään 15-18 osallistujaa.

Perhepolku® 6kk & 2v -ohjaajakoulutus

Perhepolku 6kk & 2v -ohjaajakoulutus kestää yhden päivän (klo 9–16) ja antaa pätevyyden Perhepolku 6kk- ja 2v-ryhmien ohjaamiseen ryhmäneuvoloiden yhteydessä. Ohjaajakoulutuksen hinta on 150 €/hlö (+alv) ja se sisältää ilmaisen sähköisen ohjaajan materiaalin sekä lähi- että etäohjauksessa käytettävät diat. Painetun ohjaajan oppaan voi halutessaan tilata hintaan 25 €/kpl (+alv).

Koulutus antaa
  • työkalun perheiden tukemiseen monialaisena yhteistyönä osana ryhmäneuvoloita
  • mahdollisuuden tarjota ennalta ehkäisevää vanhemmuutta ja perheitä tukevaa tietoa sekä vertaistukea kaikille neuvolapalveluita käyttäville perheille
  • lisää työntekijöiden resursseja ryhmäneuvoloiden korvatessa puoli- ja kaksivuotisyksilökäynnit

Ohjaajakoulutus soveltuu vanhemmuuden ja perheen tukemisesta motivoituneille neuvoloiden, perhekeskusten, varhaiskasvatuksen, järjestöjen ja seurakuntien työntekijöille.

Tällä hetkellä Suomessa on 400 koulutettua Perhepolku®-ohjaajaa. Koulutettuja ohjaajia on Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Hämeenlinnassa, Porvoossa, Keravalla, Tuusulassa, Järvenpäässä, Lahdessa, Lohjalla, Kittilässä, Liedossa, Naantalissa, Siuntiossa, Raaseporissa, Sipoossa, Askolassa, Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Loviisassa, Hangossa, Karviaisissa ja Kokkolassa.

Perhepolku-mallia on kokeiltu Perhepolku 6kk -ryhmien osalta mm. Vantaalla, Porvoossa, Lohjalla, Lahdessa, Karkkilassa, Kokkolassa ja Espoossa sekä Perhepolku 2v -ryhmien osalta Tuusulassa ja Keravalla.

Varhaiskasvatuksen puolella Perhepolku 3-5v-vanhempainiltoja on kokeiltu Porvoossa ja Lohjalla. Mallia pilotoidaan  myös Naantalissa lokakuussa 2021.

Perhepolku 6kk & 2v -ohjaajan oppaat.

Perhepolku® 3-5v -ohjaajakoulutus

Perhepolku 3-5v -ohjaajakoulutus kestää yhden päivän (klo 9–16) ja antaa pätevyyden Perhepolku 3-5v -ryhmien ohjaamiseen osana päiväkodin vanhempainiltoja.

Ohjaajakoulutuksen hinta on 150 €/hlö (+alv) ja se sisältää ilmaisen sähköisen ohjaajan materiaalin sekä lähi- että etäohjauksessa käytettävät diat.

Ohjaajakoulutus soveltuu vanhemmuuden ja perheen tukemisesta motivoituneille varhaiskasvatuksen, neuvoloiden, perhekeskusten, järjestöjen ja seurakuntien työntekijöille.

Koulutus antaa
  • työkalun perheiden kohtaamiseen ja tukemiseen varhaiskasvatuksen arjessa monialaisena yhteistyönä
  • menetelmän päiväkodin ja kodin yhteistyön vahvistamiseksi
  • työkalu päiväkotiryhmän lasten sekä vanhempien vuorovaikutuksen ja yhteistyön tueksi
  • mahdollisuuden tarjota ennalta ehkäisevää vanhemmuutta ja perheitä tukevaa tietoa sekä vertaistukea kaikille varhaiskasvatuspalveluita käyttäville perheille

Osaamisen täydentäminen muiden Perhepolku-ryhmien ohjaamiseen

Mikäli osallistujalla on pätevyys aiemmasta Perhepolku®-ohjaajakoulutuksesta, hän voi lisätä osaamistaan osallistumalla myös toiseen Perhepolku-ohjaajakoulutukseen. Täydentävä ohjaajakoulutus on tällöin puolipäiväinen (klo 8-12 tai klo 13-17) ja sen hinta on 85 €/hlö (+alv). Täydennyskoulutus antaa pätevyyden toimia myös kyseisen Perhepolku-ryhmän ohjaajana.

Ohjaajakoulutettu voi osallistua esimerkiksi ensin kokopäiväiseen Perhepolku 6kk & 2v -ohjaajakoulutukseen ja osallistua tämän lisäksi puolipäiväiseen Perhepolku 3-5v-ohjaajakoulutukseen ja saada näin pätevyyden ohjata työssään sekä Perhepolku 6kk, 2v ja 3-5v -ryhmiä. Vastaavasti koulutettu voi osallistua ensin Perhepolku 3-5v -ohjaajakoulutukseen ja osallistua tämän lisäksi puolipäiväiseen Perhepolku 6kk & 2v-ohjaajakoulutukseen ja saada näin pätevyyden ohjata työssään sekä Perhepolku 6kk, 2v ja 3-5v -ryhmiä.

Kysy lisää koulutuksista

Ennalta ehkäisevän vanhemmuuden ja perheiden tuesta kiinnostunut kunta voi ottaa yhteyttä ja tilata koulutuksen omaan kuntaansa. Kysy lisää Perhepolusta ja ohjaajakoulutuksista!

Lämpimin yhteistyöterveisin,

Tellervo Uljas

tellervo.uljas (at) perhepolku.fi

Kehittäjä ja kouluttaja, Perhepolku®

Väitöskirjatutkija, Jyväskylän yliopisto